Een zwembad of spa is er voor uw plezier. En dat plezier begint met zuiver water. Hoe u dat water in een uitstekende conditie houdt? Als dealer doen wij graag een boekje open over gezond zwemwater. Wij geven u niet alleen achtergrondinformatie, maar ook tal van tips voor het onderhoud. Verder benoemen we de middelen die u daarvoor nodig hebt, inclusief de hulpmiddelen. Als u deze tips in praktijk brengt, verzekert u zich van het zuiverste water. Een heel seizoen lang, jaar in jaar uit. Het gaat eenvoudiger dan u denkt.

Wat u zelf kunt doen

Zwemplezier van het zuiverste water begint bij een doordacht watercirculatiesysteem en een goed werkende filterinstallatie. Het bad is gevuld met leidingwater. Hiermee legt u de basis voor schoon en helder water. Nu kunt u zelf ook een steentje bijdragen aan de kwaliteit van uw badwater. Bladeren uit het water vissen en `s avonds uw bassin afdekken, uw bad een grote beurt geven met een bodemreiniger, de omgeving schoonhouden. Het verhoogt uw zwemplezier en uw bad nodigt u uit voor een frisse duik. Bij gezond zwemwater komt echter meer kijken. Desinfecteren bijvoorbeeld. En doordachte waterbehandeling. Laten we de feiten eens op een rij zetten.

Algen, bacteriën en verontreinigingen krijgen geen kans

Zeker een verwarmd, maar ook een koud buitenbad krijgt nogal wat te verwerken. Juist bij zomerse temperaturen. Bacteriën voelen zich dan als een vis in het water. Ze vermenigvuldigen zich in rap tempo. Algen houden eveneens van zonnestralen. Ze zorgen voor een groen/bruine aanslag en verkleuren uw zwemwater. Bovendien veroorzaken algen de kans op gladheid. En wat denkt u van haren, huidschilfers en zonnebrandcrème die in uw bad achterblijven? Of bladeren, stof en insecten?

Gelukkig hoeft u van dit ongemak geen hinder te ondervinden. Want met de juiste waterbehandeling worden verontreinigingen afgevoerd en krijgen algen en bacteriën geen kans. Sterker nog, u bent zeker van een constante kwaliteit zwemwater. En van zwemplezier zonder zorgen.

Enkele begrippen

Hoe u uw zwemwater aantrekkelijk houdt? Een gezonde waterbalans is een eerste vereiste. Daar komen we straks op terug. Eerst willen we u vertrouwd maken met enkele begrippen. Ze komen u ongetwijfeld bekend voor. “Meten is weten“ geldt in het bijzonder voor gezond zwemwater. Om uw meting uit te voeren gebruikt u testsets.

Mg/l en parts pro million (p.p.m.)
In uw zwemwater bevinden zich stoffen als chloor en calcium. De concentratie van deze stoffen drukken we uit in mg/l of p.p.m.: eenduizendste gram per liter.

PH-waarde
Ook deze term klink u vast en zeker bekend in de oren. De pH-waarde geeft aan of uw water zuur, neutraal of alkalisch (basisch) is. Bij een waarde van 7,0 is het water neutraal. Bij meer dan 7,0 pH is het water alkalisch (basisch), bij minder dan 7,0 pH zuur. De waarde mag schommelen tussen 6,8 en 7,8, de ideale waarde is 7,2. De pH-waarde is van belang voor de desinfectie van uw bad. Ook bij kalkafzetting en algen is de pH-waarde van belang.

Calciumhardheid en kalkevenwicht
De calciumhardheid geeft het kalkgehalte in uw water aan. Hoe hoger deze waarde, hoe meer kalk in uw bad. En het omgekeerde. De normale waarde ligt tussen de 100 en 250 p.p.m. (5,5˚-14˚dH= Duitse graden hardheid). Zacht water heeft een hardheid van 0 – 145 p.p.m. ( 0˚- 8˚ dH ), middelhard water 145 -270 p.p.m. ( 8˚ -15˚ dH) en hard water 270 – 540 p.p.m. ( 15˚ - 30˚ dH). Hoeveel kalk mag er in het water zitten? Hoe krijgt u helder water en hoe voorkomt u kalkaanslag? Bij een kalkevenwicht is de kalk in het zwemwater voor 100% opgelost. Er is nu geen afzetting van kalk mogelijk. Van troebel water door “vlokken” is evenmin sprake. Bij dit evenwicht worden de materialen van uw bad niet aangetast.

Alkaliteit
PH-waarde, desinfectie en alkaliteit zijn nauw met elkaar verbonden. U krijgt namelijk alleen een goede desinfectie bij een stabiele pH-waarde. Die stabiliteit wordt in grote mate bepaald door de alkaliteit. Deze laatste dient te liggen tussen de 100 en 150 p.p.m.

Chloorwaarde Hoeveel chloor mag uw bad hebben? Laten we eerst ingaan op de volgende drie begrippen: totale, de vrije en de gebonden chloorwaarde. De totale chloorwaarde geeft de hoeveelheid chloor in uw water weer, maar zegt niets over de werking ervan. Normale waarde 0,5 – 3,5 p.p.m. De vrije chloorwaarde geeft aan hoeveel actief chloor uw water bevat. Dit gehalte bepaalt de desinfectie. Het ligt tussen de 0,5 – 2,5 p.p.m.(binnenbaden 1,0 p.p.m., buitenbaden 2,0 – 2,5 p.p.m.) Gebonden chloor is niet meer actief. Het heeft z`n desinfecterende werk gedaan en werkt zelfs de desinfectie tegen. Het ruikt sterk en kan ogen en slijmvliezen irriteren. Hoe lager de gebonden chloorwaarde, hoe beter. Hanteer een maximumwaarde van 1,0 p.p.m. De gebonden chloor waarde mag overigens nooit hoger liggen dan de vrije chloorwaarde.

Cyanuurzuur
Cyanuurzuur voorkomt dat uw chloor snel uitgast en daardoor niet meer desinfecteert. Het zit standaard in o.a. chloorgranulaat (Choc) en chloortabletten (mini en long).De normale waarden zijn 20 – 35 p.p.m. Teveel cyanuurzuur betekent weer dat uw chloor niet kan desinfecteren.

Temperatuur
De temperatuur van uw zwemwater bepaalt voor een belangrijk deel de hoeveelheid desinfectiemiddelen. Hoe warmer het water, hoe meer algen en bacteriën. En hoe meer huidvetten er loslaten. Cosmetica als bodylotion en gel komen eveneens in het water terecht. De temperatuur heeft gevolgen voor de ontsmetting, het kalkevenwicht, de verdamping en het uitgassen van het chloor. Voor een privé zwembad ligt de ideale temperatuur tussen de 25 en 27˚C.

Zo maakt u de waterbalans op

Wanneer hebt u gezond zwemwater?
Het antwoord op die vraag is eenvoudig: als het water in balans is. Daarvoor dient u enig meetwerk te verrichten. Zoals de pH-waarde, de temperatuur, de calciumhardheid en de alkaliteit. Aan de hand van uw metingen kent u ze een aantal punten toe (zie tabel). Die punten telt u bij elkaar op. Komt de uitkomst precies uit op 12,1? Dan is uw water in balans. Dit is meteen uw streefwaarde. Zorg dat uw water dit getal zo dicht mogelijk benadert. Met de producten die u aantreft in deze catalogus kunt u de waarde corrigeren. Verder op deze pagina ziet u hoe u eventuele problemen oplost.

72 Voorbeeld: pH: 7,2 Temperatuur 28˚ C Alkaliteit: 150 p.p.m. Calciumhardheid 250 p.p.m. De uitkomst is dan als volgt: 7,2 + 0,7 + 2,2 + 2,0 =12,0

Shock therapie bij intensief gebruik
Komt uw meting uit op minder dan 12,1? Dan is uw zwemwater kalkagressief. Komt u uit boven de 12,1 dan is uw water kalkafzettend. Uw zwemwater verdient aandacht. Juist na een druk weekend, intensief zwemmen, bij broeierig weer of na een onweersbui. Dan heeft het water de tijd nodig om te herstellen. U kunt dit herstel bespoedigen met een shockbehandeling. U voegt dan een extra dosis chloor (Shock) aan uw water toe (chloorwaarde tot bijvoorbeeld 4 mg/l). Deze shocktherapie mist z`n werking niet.

Middelen voor het onderhoud van uw zwembad

Een zwembad hebt u voor uw plezier. Het is de zorg van Aqua-fun om dat plezier zo lang mogelijk te laten duren. Er is een aantal producten ontwikkeld dat, met een minimum aan werk, er voor zorgt dat het water in uw zwembad helder en schoon blijft. We zetten ze voor u op een rijtje:

Desinfectiemiddelen
Deze middelen voorkomen de groei van (micro)organismen (bacteriën, algen etcetera.) Ze zijn belangrijk om het water schoon en gezond te houden. De producten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en verpakkingen, met als basis chloor.

Pool Power Shock (korrels): in verpakkingen van 1 kg en 5 kg. Dit is een snel oplossend middel, dat wordt gebruikt bij het opstarten van het zwembad en om acute problemen (chloorlucht, troebel of glibberig aanvoelend water) direct aan te pakken.

Pool Power Long en - Mini (tabletten): voor het onderhoud van het water. Tabletten lossen langzaam op en zorgen voor een gereguleerde, constante afgifte van het chloor. Ze worden geplaatst in bijvoorbeeld chloordrijvers of de skimmer van het zwembad. Om beschadigingen aan de liner te voorkomen mogen ze niet zo in het water gegooid worden. Er zijn tabletten van 20 g en van 200 g, verkrijgbaar in verpakkingen van 1 kg en 5 kg.

Pool Power Mini Quick (tussenvorm): dit zijn snel oplossende tabletjes, die in een chloordrijver bij het opstarten van o.a. kleinere zwembaden worden gebruikt. Verpakking van 0,5 kg.

Om algengroei te voorkomen en te bestrijden is er: Pool Power Anti-alg: verkrijgbaar in verpakkingen van 1 ltr. en 5 ltr. Het middel kan probleemloos naast de chloorproducten worden gebruikt en is ook geschikt als overwinteringvloeistof.

Reinigingsmiddelen

Dit zijn bijvoorbeeld de vlokmiddelen, rand- en basis reinigers, en stabilisatoren.

 • Vlokmiddelen deze middelen binden kleine, zwevende verontreinigingen in het zwembad samen, zodat ze door het filter kunnen worden opgevangen.
 • Summerfun Vlokfix vloeibaar, in verpakkingen van 1 ltr en 5 ltr. Voor zwembaden met een zandfilter.
 • Summerfun Floc 90 gr, voor zwembaden met een cartridgefilter. Het blok wordt in de skimmer geplaatst.
 • Summerfun Floc cartouche, 8x125 g, uitsluitend geschikt voor zwembaden met een zandfilter.

Reinigers

Deze middelen, elk met zijn eigen specialiteit, zijn bedoeld om het water vrij te houden van verontreinigingen.

 • Summerfun Randreiniger, voor het oplossen van olie-, vet- roest- en cosmeticaresten, vooral geschikt voor de randen langs de waterlijn. Verpakking 1 ltr.
 • Summerfun Basisreiniger, sterk zure reiniger tegen kalk en korst. Vooral voor het reinigen van zwembadbodem en – wanden in het voorjaar. Verpakking 1 ltr.
 • Summerfun Filterreiniger, 1 ltr, voor zowel zand- als cartridge filters. Verlengt de levensduur van de filters.

Stabilisatoren

Stabilisatoren Zorgen voor een stabiele omgeving, waardoor alle onderhoudsmiddelen optimaal hun werk kunnen doen.

Summerfun Metaal- en kalkstablisator, in verpakking van 1 ltr. pH middelen Om het chloor optimaal zijn werk te laten doen, is het noodzakelijk dat de pH waarde neutraal is en zo lang mogelijk stabiel blijft. Om dit te bereiken kunt u gebruik maken van de volgende producten:

 • Summer Fun pH+: verhoogt de pH-waarde (1 en 5 kg)
 • Summer Fun pH-: verlaagt de pH-waarde (1,5 en 5 kg)
 • Pool Power TA plus: verhoogt de totale alkaliniteit. Bij een TA waarde tussen 100 en 150 ppm blijft de pH waarde stabiel. pH Temperatuur Alkaliteit p.p.m. Calciumhardheid p.p.m./˚dH 6,8 = 6,8 20˚C = 0,50 50 = 1,70 50/ 2,7 = 1,30 6,9 = 6,9 22˚C = 0,55 75 = 1,90 100/ 5,5 = 1,60 7,0 = 7,0 24˚C = 0,60 100 = 2,00 50/ 8,1 = 1,80 7,1 = 7,1 26˚C = 0,65 125 = 2,10 200/10,8 = 1,90 7,2 = 7,2 28˚C = 0,70 150 = 2,20 250/13,5 = 2,00 7,3 = 7,3 30˚C = 0,73 175 = 2,25 300/16,2 = 2,10 7,4 = 7,4 32˚C = 0,76 200 = 2,30 350/18,9 = 2,15 7,5 = 7,5 34˚C = 0,80 7,6 = 7,6 36˚C = 0,82 38˚C = 0,85 artnr. 70.100.12.149 73

Test- en meetmiddelen

Meten is weten en om een goed gebruik van zwembadchemie te maken, moet men weten hoe de waterkwaliteit is. Dat kan gemeten worden met eenvoudige teststrips, maar ook met computergestuurde apparaten die al het werk voor u doen.

Teststrips

Snel en gemakkelijk meten, eenvoudig in gebruik en direct resultaat. Er zijn 3 mogelijkheden:

 • Pool Improve 3-in-1 (vrij chloor, pH-waarde en alkaliniteit)
 • Pool Improve 5-in-1(meet daarnaast ook nog totaal chloor en cyanuurzuur)
 • Pool Improve zout (voor het meten van het zoutgehalte als u gebruik maakt van een zoutelectrolyse apparaat).

 

 • Digitale pH meter: redelijk nauwkeurig en gemakkelijk in gebruik. Pool improve pH meter digitaal af te lezen, compleet met batterij en etui.
 • Digitale zout meter: redelijk nauwkeurig en gemakkelijk in gebruik. Pool Improve zout meter digitaal af te lezen, compleet met batterij en etui.
 • Photometers: meetapparaten voor een nauwkeurige meting van de waterkwaliteit. Deze apparaten maken gebruik van tabletten en ijkvloeistoffen. Ze vragen wat meer werk, maar geven exacte informatie.
 • Photometer checkkit 3-in-1: voor een snelle, zeer nauwkeurige meting van de waterkwaliteit. De waarden worden weergegeven tot één cijfer achter de komma. Het apparaat meet: totaal chloor, vrij chloor, pH waarde en cyanuurzuur.
 • Pool Power Photometer: meet de vrije chloorwaarde, cyanuurzuur en pH waarde. Perfecte waterkwaliteit zonder inspanning. Voor uw gemak is een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om de waterkwaliteit te waarborgen, zonder dat u er omkijken naar heeft.
 • Zoutelektrolyse: U maakt van uw zwemwater zout water en het apparaat zorgt ervoor dat dit zout wordt omgezet in chloor. Dat gebeurt door middel van elektrolyse. Deze apparaten zijn er zowel voor inbouw- als opbouwzwembaden. pH perfect regelt de pH automatisch, zorgt voor een permanente weergave van de waardes en geeft alarm bij onvoldoende correctievloeistoffen. Een ideale aanvulling op het zoutelektrolyse apparaat. Om nog meer te kunnen genieten van uw zwembad staat een uitgebreid assortiment middelen tot uw beschikking. Variërend van borstels en chloordrijvers tot thermometers en verlichting, aan u de keus.

Stappenplan om uw zwembad in gebruik te nemen:

 • Vul het zwembad met leidingwater. Houdt er rekening mee, dat dit voor de grotere zwembaden een behoorlijke tijd gaat duren.
 • Meet de pH waarde van het water en stel deze zo nodig bij. Om het chloor optimaal zijn werk te laten doen dient de waarde te liggen tussen 7,2 en 7,6. • Begin met een shock behandeling. Hieronder wordt verstaan het toevoegen van een extra hoge dosering chloor (3x de gebruikelijke dosering), snel oplossend. • Voor onderhoud kunt u gebruik maken van de chloortabletten in de drijvers. Deze lossen langzaam op en zorgen voor een gereguleerde afgifte van het chloor.
 • Regelmatige controle van de pH waarde en het chloorgehalte is noodzakelijk.
 • Doseer wekelijks anti-alg. Met deze basisregels is uw zwembad niet alleen klaar voor gebruik, ook de waterkwaliteit is veilig. De speciaal hiervoor ontwikkelde Summer Fun Startset bevat alle producten om een perfecte start mogelijk te maken. Uiteraard vergt een zwembad onderhoud. Of dat veel of weinig werk vraagt, hebt u zelf in de hand. Denk bijvoorbeeld eens aan de locatie van het zwembad. Staat het onder een boom of hebt u naast het zwembad een zandstrandje gecreëerd? Maakt u gebruik van een zomerkleed om dit vuil zo goed mogelijk uit het water te houden? En als er toch vervuiling optreedt, verwijdert u dat dan handmatig? Allemaal zaken die van invloed zijn op de kwaliteit van het zwemwater en dus ook op de hoeveelheid chemicaliën die nodig is. Door regelmatig een beetje aandacht aan uw zwembad te besteden, bereikt u met minimale inspanning het beste resultaat. Bijvoorbeeld: een voetenbadje doet al wonderen.

Verderop vindt u een overzicht van de meest voorkomende problemen en de maatregelen die u zelf kunt nemen, maar beter is het om deze problemen te voorkomen. Regelmatig meten en op tijd corrigeren is het devies: meten is weten, gissen is missen!

Inhoud van het zwembad

De krachtige moderne zwembadproducten zorgen ervoor dat uw zwemwater eruit ziet zoals het hoort: kraakhelder en sprankelend genoeg om er een duik in te nemen. Voordat u deze producten gaat doseren is het handig om de inhoud van uw zwembad in m³ te berekenen. In het kort:

 • Rechthoek: lengte x breedte x diepte
 • Rond: diameter x diameter x diepte x 0,78 
 • Ovaal: grootste lengte x grootste breedte x diepte x 0,89

De op de verpakkingen aangegeven doseringen zijn gebaseerd op gemiddelde waarden. Het verbruik van de producten is sterk afhankelijk van de vervuiling, het gebruik en de temperatuur en u zult dit dus soms moeten aanpassen. Weer geldt dat u door regelmatig te meten een goed idee krijgt of en wanneer er middelen nodig zijn. Ervaring leert ook in dit geval.

Pool PowerPhotometer

De photometer voor uw zwembad voor het zeer nauwkeurig meten van:

 • • Vrije chloorwaarde
 • • pH waarde
 • • Cyanuurzuur Waarde is digitaal afleesbaar art.nr 70.100.11.020 74

Problemen en wat u er aan kunt doen

 

Probleem: Mogelijke oorzaak: Oplossing:
Groenwater, gladde bodem en wanden Algen / lichtinval, Slechte desinfectie, Teveel cyanuurzuur pH controleren / bijstellen, Shockchlorering toepassen (pomp continue laten draaien), Filter enkele keren terugspoelen, Bad afdekken wanneer niet in gebruik, Cyanuurzuurgehalte meten (eventueel water verversen) 
Troebel water  kalkafzetting, Kalk laat los uit water, Water is uit balans  Meet de pH waarde en temperatuur, Hardheid en alkaliteit eventueel corrigeren
Troebel water, melkachtig Te veel vlokmiddel in het bad,  Aluminium product in het badwater pH waarde corrigeren, Pomp / filterinstallatie continue laten draaien ofwel de installatie stopzetten, vlokmiddel laten bezinken en dan opzuigen
Zwevende deeltjes Verontreiniging wordt niet afgevangen door filter De filterfijnheid verbeteren: gebruik bijvoorbeeld een vlokmiddel. Een of meerdere vloktabletten in de Sikmmermand zal zorgen dat de fijne deeltjes op het filterbed gevangen worden,  Op tijd terug- en naspoelen
Bruin water   IJzeroxide bad deels leegpompen (indien mogelijk) schoonmaken en bijvullen met leidingwater (drinkwaterkwaliteit), Dus geleidelijk het badwater vervangen.
Bruine alg zie groenwater / alg.  pH instabiel. Alkaliteit niet in orde Meet de alkaliteit, stel die d.m.v. alk+ of alk- met beetjes bij, NIET in één keer proberen te doen, rustig veranderen is hier geboden.
Troebel water, gladde wanden, chloorlucht, pijn aan de ogen Teveel belasting en daardoor teveel gebonden chloor pH meten en corrigeren op streef waarde 7,2. Shockchlorering toepassen, zorg voor een vrij chloorgehalte van 5 mg / l. Als er teveel gebonden chloor is, filter ± 10 min. terugspoelen, dan naspoelen. Waterpeil aanvullen met vers leidingwater. Vloktablet(ten) in skimmer leggen. Meet de alkaliteit en stel die zonodig bij d.m.v. alk+ of alk-, met beetjes bijstellen, NIET in één keer proberen te doen. Rustig veranderen is hier geboden.
Melkachtig / troebel water, ruwe wanden, shockchlorering geeft geen resultaat. Uitval van kalkdeeltjes door te hoge pH  pH meten en corrigeren Vloktabletten in skimmermandje leggen, continue filteren Groen helder water IJzer / koperoxide pH meten en corrigeren shockchlorering toepassen vloktabletten in skimmermandje leggen, continue filteren.
 Zwart, bruin, troebel water ijzer in het water (bronwater gebruikt?) pH meten en corrigeren shockchlorering toepassen vloktabletten in skimmermandje leggen, continue filteren
Water schuimt Teveel  Teveel anti-alg gebruikt dan wel reinigings producten  Bad gedeeltelijk leeg pompen, bijvullen met vers water. Hierdoor zakt de schuimconcentratie Corrosie aan metalen pH waarde te laag, teveel koper in het water pH en koper meten / corrigeren Shockchlorering toepassen en vloktabletten in het skimmermandje leggen.

 

Zomerklaar maken van het zwembad

Lopen de temperaturen weer op tot aangename waarden? Dan wilt u natuurlijk weer zo snel mogelijk van uw zwembad genieten. U begint dan ook met de nodige voorbereidingen. De controle van uw zwemwater is daarbij inbegrepen. Is het water tijdens de wintermaanden echt vervuild, dan vervangt u geleidelijk het water, of u kunt, alleen als het bad zich hiervoor leent, het zwembad helemaal leegpompen. Een dompelpomp is een hulpmiddel bij uitstek. Met lauw water en een borstel verwijdert u vuil en afzetting. Grof vuil zuigt u van de bodem. Een (eventuele) vetrand neemt u weg met een randreiniger. Daarna draait u de aftapkranen dicht en vult u het bad (verder) met leidingwater.

Vervolgens maakt u uw filterinstallatie klaar voor gebruik. Zand dat ouder is dan 5 jaar, vervangt u door nieuw. De filterinstallatie laat u continue lopen totdat het water weer helder is. U controleert leidingen en ontluchters. Dan kunt u de zwembadverwarming in bedrijf nemen. Ook accessoires als bodemreinigers, afsluiters en thermometers loopt u na. Uw testset vervangt u elk jaar. Tot slot laat u uw winterkleed drogen voor u het gaat opbergen.

Bovenstaande allemaal uitgevoerd? Dan volgt alleen nog het wateronderhoud. Om dit in conditie te krijgen, volgt u de basisregels van het stappenplan en uw zwembad is klaar voor weer een hele zomer lang zwemplezier.

Winterklaar maken van het zwembad

Wat doet u met uw bad als het seizoen er op zit? Ongetwijfeld loopt u het bassin nog eens na en controleert u de installatie. Werkt hij nog zoals het moet? Nergens lekkage? Zijn alle bladeren uit het zwembad? Het spreek voor zich dat u de installatie vorstvrij maakt. U voorkomt hiermee dat de leidingen en de installatie stuk vriezen. Alle delen die boven de vorstgrens liggen (minder dan 70 cm onder het maaiveld) tapt u af, evenals het filtersysteem.

Het bad zelf pompt u leeg totdat de skimmers en inspuiters “vrij” liggen. Deze dopt u met pluggen af. De buizen pompt u leeg. Het water in het bad gaat overwinteren, staat zeker 6 maanden stil. Het loont de moeite om nu al dit water de nodige zorg te geven. Dat scheelt u in de lente extra werk.

Wij geven u de volgende tips:

 • Zuig grof vuil van de bodem en loos het eventueel direct op het riool. Laat uw filter goed terug spoelen, minstens 10 minuten.
 • Pomp het water uit het bad tot ca. 20 cm onder de inlaat en verwijder de vetrand met een reiniger. Vervolgens tapt u het filter en de pomp af. De aftappers laat u open en u verwijdert het deksel.
 • Pomp en ketel kunnen drogen. Filterzand, ouder dan 5 jaar, kunt u vervangen. Heeft u een horizontaal gemonteerde drukmeter? Draai deze los en laat hem leeglopen. U voorkomt hiermee bevriezen.
 • Leidingen waarin water kan blijven staan tapt u eveneens af. Ook cv-leidingen en installaties voor zonne-energie. De aftappers laat u open staan.
 • Als u een zomerkleed heeft: laat het goed drogen, zet het in de talkpoeder en berg het op in zwart plastic. Een lamellenafdekking rolt u strak op. Dek uw bad bij voorkeur af met een winterkleed. Zo houdt u het bad vrij van bladeren en andere ongewenste zaken.
 • Controleer tussentijds het waterniveau. Door veel regenval kan dit te hoog worden.
 • Overtollig water afvoeren met een dompelpomp naar het riool.

IJsvorming Om het water in de winter stabiel te houden, kan anti-alg worden toegevoegd. Het water blijft dan in goede conditie. Anti-alg is echter geen antivries: bij vorst bevriest het water wel degelijk. Om de expansie van ijsvorming op te vangen, kunt u winterdrijvers gebruiken. Deze kunststof bakken drijven op het water en vangen de druk op van het uitzettende ijs. Het voorkomt eventuele beschadigingen aan uw liner. Sla ijs nooit kapot, door het drukverschil kan dit problemen met uw liner veroorzaken. Rustig laten bevriezen dus.

Tot rust komen in de hottub. Na het zwembad winter klaar gemaakt te hebben is er niets ontspannender dan een uur tot rust komen in de voorverwarmde hot tub