Infrarood is niets anders dan de straling die u kent van de zon of van de tegelkachel. In de cabine wordt het lichaam rechtstreeks door deze stralen verwarmd. Anders dan in de sauna begint u niet te zweten via de omweg van hete lucht, maar door de rechtstreekse bestraling. De cabinetemperatuur loopt daarbij slechts op tot een aangename, de bloedsomloop ontziende 35 – 55°C. Daarom is infrarood ook zeer geschikt voor ouderen en kinderen.

Hoe werkt infraroodwarmte?
Met infraroodstraling wordt warmte rechtstreeks en zonder aanraking overgedragen op het lichaam. Het gaat om hetzelfde principe dat we kennen van de zon. De warmte wordt door de huid opgenomen en rechtstreeks doorgegeven aan de daaronder liggende lagen. Zo komt ze in de bloedbaan diep in het lichaam, waar het een proces in gang zet dat ontegenzeglijk positieve effecten heeft. Al na enkele minuten begint het lichaam intensief te zweten en schadelijke gifstoffen resp. afvalstoffen uit te scheiden. De stofwisseling, het immuunsysteem en de doorbloeding worden gestimuleerd, de huid, het bindweefsel en het totale organisme worden beter van zuurstof voorzien.

Ook de spieren beginnen zich te ontspannen. Warmtetoepassingen bestaan al duizenden jaren. Ze spelen een grote rol bij het verbeteren van het psychisch welzijn en bij de activering van de zelfgenezende krachten van het lichaam. Maar ze vormen beslist geen vervanging van een arts of van noodzakelijke therapie.

Infraroodwarmte bevordert: • de doorbloeding • het ontslakken • de stofwisseling • de bloedsomloop • het herstel • een gezonde huid • het psychisch welzijn Infraroodwarmte ondersteunt: • voor en na het sporten • bij reumatische aandoeningen • bij hoofdpijn en migraine • bij verkoudheid en voorhoofdsholteontstekingen • bij cellulitis • bij gespannen spieren • bij stofwisselingsproblemen • bij slaapproblemen.

Wat vinden artsen van infrarood?
Warmtetoepassingen behoren tot de oudste bekende geneesmethoden,Technische ontwikkelingen leiden al jarenlang tot een wijdverbreid gebruik van infrarood- of warmtestralentherapie. De infraroodstralen worden door de huid geabsorbeerd en naar het binnenste van het lichaam geleid, waar ze een weldadige warmte ontwikkelen en een verbetering van de doorbloeding en ontspanning van de spieren veroorzaken. Het lichaam kan schadelijke stoffen zoals keukenzout, ureum, vetzuren, cholesterol, slakken en zware metalen uitscheiden. Naast het ontgiften leidt infraroodstraling ook tot een weldadige ontspanning, een gevoel van welzijn van lichaam en geest en een sterker afweersysteem. Ook bij de behandeling van cellulitis en overgewicht zijn positieve effecten waarneembaar.

Wat is het verschil tussen een infrarood-warmtecabine en een sauna?
In de sauna wordt het lichaam verwarmd door hete lucht, in de IR-cabine door straling. Met beide toepassingen kunt u uw lichaam van belangrijke energie voorzien en het van giftige stoffen ontdoen. Terwijl het in de sauna veel heter is dan in de IR-cabine, zweet u veel meer door het subjectieve gevoel, daardoor is de hoeveelheid transpiratievocht in de IR-cabine door de dieptewerking enorm groot. En terwijl u wel een halve dag in de sauna kunt doorbrengen, zijn toepassingen van 20 tot 50 minuten in de IR-cabine voldoende. Of u de voorkeur geeft aan een sauna of een IR-cabine, is een puur individuele beslissing, die niet alleen afhankelijk is van wat uw persoonlijk het prettigst vindt aanvoelen, maar ook van de beschikbare tijd, de plaatsingsmogelijkheid, uw lichamelijke gesteldheid, etc. Optimaal: een sauna met infraroodvoorziening (ook verkrijgbaar als aanvullingsset voor bestaande sauna‘s). De multifunctionele voorzieningen maken een gebruik mogelijk dat past bij de stemming van het moment. Ook een hot tub kan ontspannend werken en helpen uw lichaam tot rust te laten komen.